Op bezoek bij zr. André Lemmers in Aerdenhout (Klooster Alverna)

Afgelopen 3 maanden hebben wij twee contactpersonen uit Indonesië ontmoet in Nederland. In september hebben wij vlak voor zijn terugreis naar Papua br. Nico Dister ofm ontmoet in het Franciscanenklooster in Megen (bij Oss) en afgelopen 4 oktober hebben wij zr. André Lemmers ontmoet in het Klooster Alverna in Aerdenhout.

Het was al een hele poos geleden dat wij zr. André fysiek hadden getroffen in Nederland. Uiteraard hebben wij via e-mail veel contact met haar en Sinar Pelangi in Indonesië (al dan niet via de familie van zr. André), maar een fysieke ontmoeting is altijd leuker en prettiger. Het toeval wilde dat niet alleen zij, maar ook haar rechterhand (of zelfs evenknie) zr. Atanasia, voor een maand in Nederland verblijft (op 7 oktober vliegen zij weer terug), waardoor wij haar voor het eerst hebben kunnen ontmoeten. In ieder geval hebben wij dan nu twee contactpersonen bij Sinar Pelangi in Indonesië.

Zr. André vertelde honderduit over haar werk bij Sinar Pelangi, maar ook elders in Indonesië bij de diverse congregaties. Vanuit het bisdom Jakarta is zij namelijk gevraagd om alle christelijke en katholieke congregaties verspreid over de archipel te bezoeken en te voorzien van advies over de wijze waarop je duurzaam de organisatie van tehuizen die onder de congregaties vallen kunt organiseren. Een hele klus, hebben wij ons laten vertellen.

Daarnaast gaf zr. André aan dat na de COVID-periode de rust weliswaar is wedergekeerd, maar dat veel producten en diensten twee maal zo duur zijn geworden. Een operatie van een kind met schisis kost tegenwoordig niet meer 750 EUR, maar meer dan het dubbele. Ook voedsel en schoolmiddelen zijn duurder geworden.

Met zr. André is afgesproken dat wij het gemiddelde bedrag voor een operatie van een kind met schisis dat wij jaren geleden hebben afgesproken, gaan herijken. Daarnaast zal zr. Atanasia ons voorzien van een kleine business case rondom de aanschaf van een nieuw vervoersmiddel (kleine autobus), waarbij de huidige wordt ingeruild en welk bedrag daar moet worden bijgelegd voor een nieuwe.

Tenslotte zijn wij uitgenodigd om tijdens onze komende bestuursreis Sinar Pelangi in Bekasi te bezoeken. Dat zal zijn op vrijdag 29 oktober. Wij zien er naar uit om zr. André en zr. Atanasia eindelijk eens te zien in hun thuisomgeving waar zij al jarenlang – al maar dan 14 jaar – samen werken om de kinderen in het Sinar Pelangi tehuis een goede toekomst te geven.

Wordt vervolgd!

 

Reacties zijn gesloten