Beschermheer

Beste donateurs en bestuur van de Stichting Panti Asuhan,

In april 2016 ben ik door mijn broer Jan en twee bestuursleden gevraagd om beschermheer te worden van de Stichting Panti Asuhan.

De Stichting Panti Asuhan ken ik al vanaf mijn jeugd. Mijn vader en moeder vertelden, na een bezoek in 1976 aan Indonesië, vol enthousiasme en passie over het goede werk van oom Winand Divendal in de kindertehuizen van Vincentius in Jakarta. Als reactie op de sociale en financiële perikelen die mijn ouders aantroffen in deze kindertehuizen, was hun motto: “Daar gaan wij iets aan doen!”. Bij terugkeer in Nederland hebben zij toen in brede kring donaties geworven voor de kinderen in de tehuizen.

Inmiddels bestaat de Stichting Panti Asuhan ruim 40 jaar en is zij nog altijd actief in haar zorg voor kinderen in kindertehuizen. Tegenwoordig richt de stichting zich niet alleen meer op de vier kindertehuizen van Vincentius in Jakarta, maar ook op diverse andere tehuizen waar hulp en ondersteuning heel hard nodig is. Het doet mij goed om te zien dat de Stichting Panti Asuhan onder andere het kindertehuis/school Putri Karahiman te Papua, het kindertehuis Ashun Karuna te Solo en het kindertehuis Kefumenanu op Timor voorzien van gelden voor het oppakken van speciale projecten. Maar ook de hulp van de Stichting Panti Asuhan voor Sinar Pelangi Jatibening, een NGO in Bekasi die hulp verleent op medisch gebied, specifiek aan gehandicapte kinderen uit hulpbehoevende gezinnen.

Door het uitslaan van haar vleugels naar kindertehuizen elders in Indonesië, ben ik dankbaar dat de vrijwilligers in het bestuur het gedachtegoed van mijn oom, ouders en andere familieleden uitdragen naar plekken waar hulp evenzo nodig is als bij de kindertehuizen van Vincentius in de jaren zeventig. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in het bestuur dat met het financieren van projecten, een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen in Indonesië.

In mijn dagelijks leven ben ik burgemeester van de gemeente De Ronde Venen. Van alle kanten wordt in Nederland gewerkt aan de kansen voor kinderen op een goede toekomst. Over onze grenzen heen is dat minder vanzelfsprekend. Daarom is het goed dat velen zich daar nadrukkelijk voor inspannen. Mijn antwoord is dan ook dat ik uiteraard bereid ben om het beschermheerschap van de Stichting Panti Asuhan op mij te nemen.

Rest mij tot slot om vooral alle donateurs die betrokken zijn (geweest) sinds de oprichting van de Stichting, te bedanken voor hun bijdragen over de afgelopen jaren. Alleen met deze donaties zijn hulp en ondersteuning van kinderen in kindertehuizen in Indonesië mogelijk gemaakt.

Maarten Divendal, burgemeester van de gemeente De Ronde Venen Op de foto: midden in het Groene Hart (bij de boerderij van Arno Plomp in Wilnis). Vinkeveen, 29 november 2012. Beeld: Marlies Wessels

Maarten Divendal