Nieuws

Indonesië meest instagrammable land ter wereld

Indonesië staat op een vierde plek in de top 50 van de meest instagrammable landen ter wereld. De lijst is samengesteld door reiswebsite Big Seven Travel, want volgens Big Seven Travel heeft het Zuidoost-Aziatische land veel te bieden. Reizigers kunnen er terecht voor stranden, vulkanen, Komodovaranen en oerwouden, het leefgebied van olifanten, orang-oetans en tijgers.Indonesië is een paradijs met enorm veel instagrammable plekken. De zeven meest fotogenieke locaties in de Indonesische archipel Big Seven Travel zijn:1. Hanging Gardens Infinity Pool, Bali
2. Tempel Tanah Lot, Bali
3. Borobudur, Midden-Java
4. Tempel Uluwatu, Bali
5. Gili-eilanden, Lombok
6. Vulkaan Bromo, Oost-Java
7. Prambanan, YogyakartaElke land kon een bepaald aantal punten behalen voor het aantal hashtags per bestemming, de resultaten van een enquête onder lezers van Big Seven Travel, en het aantal stemmen uitgebracht door een panel van reisexperts.

Nederland staat overigens op een 19e plek. De top 50 wordt aangevoerd door Australië.

Bron: www.indonesienu.nl

Nieuwsbrief december 2019

Op 19 en 20 december is de Nieuwsbrief van december 2019 per post verstuurd. Per e-mail volgende deze op 24 december aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan die de Nieuwsbrief digitaal wilden ontvangen.

Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief december 2019.

Mark Rutte in Indonesië

Minister-president Mark Rutte is op maandag 7 oktober 2019 aangekomen in Jakarta. Hij spreekt daar met zijn Indonesische counterpart, president Joko Widodo, de samenwerkings-as Nederland-Indonesië op het gebied van politiek, economie en cultuur.  Ook spreekt de minister-president in Indonesië met Indonesische maatschappelijke organisaties, is er een bijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven en bezoekt hij het Maritiem Beroepsopleidingsinstituut.

Op een bijeenkomst van de Foreign Policy Community of Indonesia (FPCI) spreekt de minister-president over de politieke ontwikkelingen in Europa en Azië. Tenslotte bezoekt minister-president Rutte de gerenoveerde Nederlandse ambassade en is hij aanwezig bij de opening van de tentoonstelling over 100 jaar KLM.

Minister-president Rutte reist van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober naar Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië. De reis is bedoeld om de bilaterale banden met de drie landen aan te halen, en om onderwerpen als economie, MH17, klimaat en de strijd tegen terreur met elkaar te bespreken.

In 2016 bezocht Rutte Indonesië met een handelsmissie.

Bron: www.indonesienu.nl

Nieuwsbrief juli 2019

Vlak voor de zomervakantie is onze zomereditie van de Nieuwsbrief per post en e-mail verstuurd aan meer dan 350 belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan. Voor het eerst kende de Nieuwsbrief een bijzondere bijlage in de vorm van een verslag van onze ‘speciaal gezant’ Hans Delzenne die bij een aantal kindertehuizen in Jakarta op bezoek is geweest. Klik hier voor de Nieuwsbrief juli 2019 en Bijlage bij Nieuwsbrief juli 2019.

Nieuwsbrief december 2018

Op 20 en 22 december is de Nieuwsbrief van december 2018 per post en per e-mail rondgestuurd aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan.

Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief december 2018.

Indonesië thuisbasis van meer dan 200 soorten saté

Satéliefhebbers kunnen in Indonesië hun hart ophalen. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat het land de thuisbasis is van maar liefst 252 soorten saté.  Van deze 252 soorten kunnen er 175 getraceerd worden. De 77 andere soorten kunnen niet worden getraceerd en zijn het resultaat van bestaande recepten. Dat zegt Murdijati Gardjito, hoogleraar voedseltechnologie aan de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta, tegen The Jakarta Post.

Murdijati, die het onderzoek uitvoerde van 2014 tot 2017, zegt verder dat de 175 getraceerde satévarianten bijna overal in de archipel te verkrijgen zijn, met uitzondering van Lampung en Mandar. Verder blijkt uit de studie dat Yogyakarta de regio is met de meeste soorten saté, namelijk 21, gevolgd door Semarang (12), Bali (11) en Pekalongan (11). De meest bekende satévariant is de geroosterde variant. Maar er zijn ook varianten die worden gekookt in water of gebakken in olie.

Rundvlees is het meest populaire vlees voor saté, gevolgd door kippenvlees en lamsvlees. Maar ook saté bestaande uit stukjes vis, tempe of tofoe zijn in Indonesië te verkrijgen. Op Bali wordt ook saté babi (varken) verkocht.
De kruiden bestaan meestal uit zout en knoflook, gevolgd door ui, koreander en palmsuiker. Pindasaus is de meest populaire saus. Ook zoete sojasaus, fijngehakte uitjes, pepertjes, tomaat en gebakken uitjes worden bij saté gegeten.

Saté wordt in Indonesië bestempeld als street food en is onder meer te verkrijgen bij de warung langs de kant van de weg. Maar er zijn ook restaurants die zich specialiseren in satégerechten.

Bron: www.indonesienu.nl

Inwisselen van oude bankbiljetten kan nog tot eind 2018 – 17 juli 2018

Mensen die nog in het bezit zijn van oude Indonesische bankbiljetten uitgebracht in 1998-1999 kunnen deze nog tot 31 december 2018 inleveren bij de centrale bank van Indonesië (Bank Indonesia). Het gaat om de volgende vier bankbiljetten:

De bankbiljetten van 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah, uitgebracht in 1998-1999, zijn sinds 31 december 2008 uit de roulatie gehaald. Dat betekent dat ze niet meer worden beschouwd als geldig betaalmiddel. Toch liggen de biljetten nog bij veel mensen in huis.

De Indonesische bank heeft een tijdslimiet gesteld voor het inwisselen van deze bankbiljetten. Mensen kunnen tot 31 december 2018 de oude bankbiljetten inwisselen voor de meest recente bankbiljetten. Dit kan alleen bij de Bank Indonesia.

Bron: www.indonesienu.nl
Foto: Bank Indonesia

Nieuwsbrief juli 2018

Op 9 juli is de nieuwsbrief van juli 2018 per post en per e-mail rondgestuurd aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan.

Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief juli 2018.

Overzicht van projecten bijgewerkt – 3 april 2018

Over het jaar 2017 en het eerste kwartaal van 2018 zijn diverse projectaanvragen gehonoreerd, projecten opgestart en enkele projecten inmiddels ook al weer afgerond. Dit betekende dat het projectenoverzicht weer grondig kon worden bijgewerkt met nieuwe en reeds afgeronde projecten. Bijzonder om te noemen zijn de aankomende projecten die in co-financiering door MOWA via de Vastenactie 2018 in de parochie Amstelland en de Stichting Panti Asuhan zullen worden opgepakt in 2018. Daarnaast ook het project “Children under the brigde” uit Jakarta dat recent aan het rijtje van initiatieven die wij een warm hart toedragen is toegevoegd.

Voor de komende periode staat nog een aantal nieuwe projecten bij bekende instellingen van de Stichting op de rol. Om toch het aantal te financieren projecten elders in Indonesië uit te breiden, is de Stichting Panti Asuhan op zoek naar projectaanvragen van instellingen die voldoen aan de criteria zoals in de statuten en door het bestuur wordt gehanteerd. Wellicht weet u nog een project? Laat het ons weten via secretariaat@panti-asuhan.nl.

Nieuwsbrief december 2017

Op 21 en 22 december is de nieuwsbrief van december 2017 per post en per e-mail rondgestuurd aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan.

Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief van december 2017.

Alarmstatus Bali – 21 december 2017

De Indonesische ambassadeur in Den Haag I Gusti Agung Wesaka Puja had eerder deze week (19/12/2017) een ontmoeting met verscheidene Nederlandse touroperators. Hij liet hen weten dat het veilig is op Bali. Nederlandse toeristen hoeven niet bang te zijn het populaire eiland te bezoeken.

Vertegenwoordigers van zo’n 20 touroperators in Nederland woonden de ontmoeting in Amstelveen bij. Touroperators krijgen veel vragen binnen over de situatie en de veiligheid in Indonesië en dan met name op het eiland Bali. Nederlandse vakantiegangers die een vakantie naar Indonesië op de agenda hebben staan, houden de situatie rond de actieve vulkaan Agung nauwlettend in de gaten.Ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja benadrukt dat Indonesië, inclusief Bali, veilig is om te bezoeken. Nederlandse toeristen hoeven zich geen zorgen te maken. Volgens de ambassadeur spelen touroperators een belangrijke rol in het promoten van het toeristisch potentieel van Indonesië. Indonesië heeft zich tot doel gesteld meer dan 300 duizend Nederlandse toeristen te trekken in 2019. Nederlandse touroperators kunnen Indonesië helpen dat doel te behalen, aldus ambassadeur Puja.
De alarmstatus van de Agung die op het hoogste niveau staat en de eruptie in november dit jaar zorgden echter voor een grote terugloop van het aantal toeristen naar Bali. Het vliegverkeer naar het eiland liep terug met ongeveer 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Indonesische Associatie van Luchtvaartmaatschappijen (Inaca). De associatie schat dat deze trend nog wel even zal voortduren.Kasbani, het hoofd van het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen van Indonesië (PVMBG), benadrukt dat de alarmstatus van de Agung tot niveau 4 ‘awas’, het hoogste niveau voor vulkanen in Indonesië, alleen geldt voor de vulkaan Agung en niet voor het hele eiland Bali: ‘Alarmstatus awas geldt niet voor het hele eiland Bali, maar alleen voor het gebied binnen een straal van 8 tot 10 kilometer rondom de krater van de vulkaan Agung.’Buiten dat gebied is het veilig zegt Kasbani: ‘Dus kom gerust naar Kuta, Nusa Dua, Ubud, Jatiluwih. In deze en nog veel andere gebieden op het eiland is het veilig.’
Bron: www.indonesienu.nl

Nieuwsbrief juli 2017

Op 14 en 15 juli 2017 is onze halfjaarlijkse nieuwsbrief per post en per e-mail rondgestuurd aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan.

Goed om te vermelden is dat wij steeds meer op digitale wijze onze nieuwsbrieven verzenden (inmiddels 179 ontvangers van digitale exemplaren ten opzichte van 320 ontvangers van fysieke exemplaren). Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de nieuwsbrief juli 2017.

Obama bezoekt Jakarta – 16 juni 2017

Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora. Het congres, dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, vindt plaats in Jakarta. Het is Obama’s eerste speech in de regio Azië sinds zijn aftreden als president in 2016.  Obama zal naar verluidt een speech geven op de eerste dag van het evenement dat plaatsvindt van 1 tot 4 juli. Waarschijnlijk zal hij spreken over globalisatie en pluralisme. 

Indonesische kranten schrijven dat de Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo Obama zal uitnodigen op het presidentieel paleis in Bogor. Obama bracht een deel van zijn jeugd door in Jakarta. Hij woonde er 3,5 jaar en ging naar de lagere school in de wijk Menteng.

Het is de vierde keer dat het Congres van de Indonesische Diaspora wordt gehouden. Er zijn naar schatting zes tot acht miljoen Indonesiërs woonachtig in het buitenland. Twee miljoen van hen werken als migrantarbeiders. De meeste overzeese Indonesiërs wonen in Maleisië, de VS, Singapore, Zuid-Korea, China en Qatar.

Tijdelijk doof door hete mie – 7 juni 2017

‘Pedas Mampus’ is de naam van naar verluidt de heetste mie ter wereld. De Britse food vlogger Ben Sumadiwiria is er tijdelijk doof van geworden. Voor sommige mensen is heet niet heet genoeg. Een kleine warung in Jakarta heeft voor deze groep mensen Pedas Mampus in het leven geroepen, een miegerecht waarin maar liefst honderd rawit-pepers zijn verwerkt.

Ben Sumadiwiria, een Brit van Indonesische afkomst, ging de uitdaging aan. Na slechts enkele happen, begon hij hevig te transpireren. De man zei dat hij enige tijd niets kon horen. Nadat hij zijn hoofd onder de koude kraan had gehouden, en na het drinken van enkele glazen melk, begon Ben zich weer wat beter te voelen. ‘Dit is het heetste wat ik ooit heb gegeten’, vertelt de food vlogger.

Pedas Mampus is de heetste mie op de menukaart. De warung biedt ook minder hete mie aan. Er zijn maar liefst tien hitteniveaus. De minst hete mie is Mie Sedang waarin ‘slechts’ 10 rawitpepers zijn verwerkt. Voordat de rawit-pepers in het gerecht worden verwerkt, worden ze eerst gekookt en vervolgens fijngestampt.

Volgens de eigenaar van de eetgelegenheid is Pedas Mampus het populairste gerecht op de menukaart.

Bron: www.indonesienu.nl

Agenda jaarvergadering van 24 april 2017

Op 24 april 2017 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen
 2. Terugblik vergadering 25 januari 2017
 3. Bestuursaangelegenheden:
  • Update na 40 jaar van (oprichting)statuten uit 1977 bij notaris
 4. Financiële zaken:
  • Jaarstukken 2016, inclusief vaststellen
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
 5. Projecten
  • Glorieux Kefamenanu (herbouw keuken)
  • Sinar Pelangi (operaties kinderen)
  • Dorkas Jakarta (nieuwe projectaanvraag)
  • Hanura (op Flores)
  • Andere projecten en projectaanvragen
 6. Diverse contacten
  • Diverse mailings/berichten uit Indonesië
 7. Nieuwsbrief juni 2017, jaargang 42, nummer 92:
  • Voorwoord van de voorzitter over 40 jaar Stichting Panti Asuhan
  • Terugblik op financiën 2016
  • Jubilieum activiteiten en aankondiging najaarsdiner
  • Update adressenlijsten met fysieke en digitale mailadressen
 8. Rondvraag
 9. Sluiting

Bericht van KDM directeur, Sotar Sinaga – 27 maart 2017

Kampus Diakoneia Modern (KDM) is een not-for-profit organisatie die zich meer dan 44 jaar inzet om straatkinderen in Jakarta en haar directe omgeving te helpen. Op maandag 27 maart 2017 ontvingen wij een leuke update van de directeur van KDM, Sotar Sinaga. In totaal wonen er 70 kinderen bij KDM en komen er wekelijks 30 kinderen van buiten KDM om onderwijs te genieten van maandag tot en met vrijdag. Daarnaast bereikt KDM nog eens 370 kinderen via reguliere voetbal trainingen in 14 wijken buiten KDM in Jakarta.
Op 1 en 2 april 2017 organiseert KDM een 48 uur initiatief Jambore Futsal Anak (JFA 2017) op verschillende plekken in Jakarta. Dit evenement heeft als doel de rechten van kinderen en de veiligheid van kinderen via sport onder de aandacht te brengen. Aan dit initiatief nemen 256 kinderen deel.  Naast een voetbal competitie bestaat het programma voor deze dagen uit een conferentie, diverse optredens van kinderen en inspirerende toespraken van professionals. Een en ander is te volgen via de facebook pagina van KDM https://www.facebook.com/KDM.or.id/?fref=ts.

Uiteraard houden wij u samen met Sotar Sinaga, directeur van KDM, op de hoogte van andere activiteiten van KDM!

Stichting Panti Asuhan bestaat 40 jaar – 14 maart 2017

Precies vandaag, 14 maart 2017, viert de Stichting Panti Asuhan haar 40-jarig jubilieum ofwel panca windu (letterlijk vertaald betekent dit ‘vijf decennia’, waarbij Indonesiërs voor één windu = 8 jaren reken). Destijds is op 14 maart 1977 onze stichting ‘voor onbepaalde tijd’ opgericht door Albertus Johannes Maria (Ab) Divendal bij de notaris in Amsterdam, lezen wij terug in de oprichtingstatuten.

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor de afgelopen 40 jaren. Dankzij u is via de stichting mooi werk verricht voor kinderen in kindertehuizen in Indonesië!

Houdt onze website en onze facebookpagina in de gaten voor meer nieuws in dit jubilieum jaar!

Café Batavia in Jakarta – 5 februari 2017

Café Batavia is een absolute must-see tijdens je bezoek aan Lapangan Fatahillah in de Indonesische hoofdstad. Het cafe ligt op het voormalige stadhuisplein van Batavia, het huidige Jakarta. Zodra je het pand binnenstapt, komt de tempo doeloe sfeer je tegemoet. Het café biedt een aangename afwisseling tegen de hitte op het plein, dat in het weekend en op vrije dagen druk bezocht wordt door zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. De airconditioning draait er op volle toeren. Swing-muziek uit de jaren ’40 galms uit de luidsprekers.

Het gebouw is prachtig ingericht. Houten koloniale stoelen en tafels sieren de ruimte. Aan de muur hangen verschillende, mooie foto’s.

Cafe Batavia, Jakarta

De maaltijden, hapjes en drankjes zijn voor Indonesische begrippen best prijzig. Maar voor de sfeer willen bezoekers best wat meer betalen. De sfeer, die is geweldig en niet te evenaren.

Cafe Batavia, Jakarta, Fatahillah plein

Een prachtige houten trap leidt naar de eveneens schitterende eerste verdieping: de Grand Salon. Hier vandaan heb je een fenomenaal uitzicht over het Fatahillah Plein.

Cafe Batavia, Jakarta, Fatahillah plein

Gebouwd tussen 1805 en 1850 is Café Batavia het op 1 na oudste gebouw op het Fatahillah Plein. In de loop der jaren deed het gebouw dienst als dienstwoning, pakhuis, koffiebar en kunstgalerie. Café Batavia ligt tegenover het Fatahillah Museum, het oudste gebouw op het plein.

Bron en foto’s: www.indonesienu.nl

Agenda bestuursvergadering van 25 januari 2017

Op 25 januari 2017 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan voor het eerst dit kalenderjaar bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen (o.a. ingekomen stukken per e-mail en post)
 2. Bestuursaangelegenheden
 3. Projecten (afgeronde, lopende en nieuwe projecten)
 4. Financiële zaken:
  • Bespreken eventuele introductie automatische incasso
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Voortgang opmaken jaarrekening 2016
 5. Stichting Panti Asuhan viert in maart 2017 haar 40 jarig jubileum
 6. Wat verder ter tafel komt
 7. Sluiting

Ragunan oudste dierentuin van Indonesië – 2 januari 2017

Dierentuin Ragunan is een van de vele populaire attracties in Jakarta. Ragunan wordt met name in het weekend en in de vakantieperiode druk bezocht. Indonesiënu neemt je mee naar de oudste dierentuin van Indonesië: Kebun Binatang Ragunan.  De geschiedenis van Ragunan kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in het toenmalige Nederlands-Indië.

In 1864, toen Jakarta nog Batavia heette en Indonesië nog Nederlands-Indië was, werd op 19 september de allereerste dierentuin in de archipel opgericht. De dierentuin werd “Planten- en Dierentuin” genoemd en lag in het stadsdeel Cikini, Zuid-Jakarta, op een stuk grond ter grootte van 10 hectare dat beschikbaar werd gesteld door de bekende Javaanse schilder Raden Saleh.

In 1949, vier jaar na de Indonesische onafhankelijkheid, werd “Planten- en Dierentuin” omgedoopt tot Kebun Binatang Cikini (de dierentuin van Cikini). Maar al snel werd het 10 hectare stuk grond te klein om alle flora en fauna te herbergen. De dierentuin werd verplaatst naar Ragunan, Zuid-Jakarta. 450 dieren verhuisden mee.

Dierentuin Ragunan werd op 22 juni 1966 officieel geopend. Op het vorige terrein ligt nu Taman Ismail Marzuki, het Centrum voor Kunst en Cultuur.

Een toegangskaartje voor Ragunan kost omgerekend nog geen 50 cent. De goedkope toegangsprijs maakt de dierentuin tot een van de populairste toeristische attracties in de Indonesische hoofdstad. Wat Ragunan ook bijzonder maakt, is de oppervlakte: 147 hectare. Ragunan is daarmee een van de grootste dierentuinen ter wereld.

Een leuke manier om het park te verkennen, is per fiets. Fietsen kun je bij de ingang tegen een klein prijsje huren. De vele bomen die in het park staan, maken het fietsen of het wandelen een aangename bezigheid. Met meer dan 20.000 bomen, is het niet moeilijk een beschut plekje te vinden in Ragunan. De schaduwrijke bomen maken de hitte in de Indonesische hoofdstad enigszins draaglijker.

Ragunan is makkelijk te bereiken met de Transjakarta (buslijn 06) richting Ragunan of met de taxi. Vraag de chauffeur om je naar Kebun Binatang Ragunan te brengen.

Direntuin Ragunan is dagelijks geopend met uitzondering van maandag, want dan hebben de dieren een dagje vrij.

Bron: www.indonesienu.nl

Nieuwsbrief december 2016

Op 20 en 21 december 2016 is onze halfjaarlijkse nieuwsbrief per post en per e-mail rondgestuurd aan onze donateurs en andere belangstellenden van de Stichting Panti Asuhan. De nieuwsbrief is ook dit keer weer in kleur, waarbij de druk- alsook verzendkosten zijn gesponsord.

Goed om te vermelden is dat wij steeds meer op digitale wijze onze nieuwsbrieven verzenden. Wilt u deze nieuwsbrief (voortaan) ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de nieuwsbrief-december-2016.

Economische handelsmissie naar Indonesië – 27 november 2016

Onder leiding van minister-president Mark Rutte is een delegatie van meer dan 110 bedrijven en instituten uit sectoren als water & maritiem, afval en tuinbouw voor een economische handelsmissie in Indonesië geweest (van 21 tot en met 24 november). De economische banden tussen beide landen zijn daarmee verder aangehaald teneinde beide economieën te laten groeien. Indonesië en Nederland werken reeds intensiever samen op terreinen als juridische zaken, veiligheid en onderwijs. De Indonesische president Widodo en minister-president Rutte zien ernaar uit de relaties tussen beide landen verder te verdiepen. Daarvoor worden legio kansen gezien.

Bron: @MinPres (twitter)

Van pittig eten leef je langer – 20 november 2016

Uit onderzoek van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen blijkt dat je van pittig eten langer leeft. Vanaf nu een extra lepel sambal bij de rijst? Of toch maar niet? Aan de hand van een vragenlijst analyseerden onderzoekers de consumptie van pittig eten door bijna een half miljoen mensen in de leeftijd van 30 tot 70 jaar in 10 regio’s in China in de periode 2004-2008, met uitzondering van hen die leden aan kanker en hart- en vaatziekten.

Zeven jaar later keken de onderzoekers vervolgens naar de gegevens van meer dan 20.000 mensen die de afgelopen 7 jaar waren gestorven. Uit deze gegevens blijkt dat zij die zes of zeven maal per week pittig eten aten 14 procent minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan zij die minder dan een keer in de week pittig voedsel tot zich namen. Mensen die vaak pittig eten aten, hadden ook een lager risico op overlijden aan kanker, hartziekten en aandoeningen aan de luchtwegen.

Volgens het onderzoek gebruikten de respondenten vaak verse en gedroogde chillipepers om gerechten op smaak te brengen. In chilipepers zit capsaïcine, een stof die het metabolisme stimuleert waardoor je meer calorieën verbrandt. Ook helpt de stof ophoping van cholesterol verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen. Capsaïcine bevat kankerbestrijdende eigenschappen en is bloeddrukverlagend.

Maar dit betekent niet dat we meteen naar de sambal moeten grijpen. Het onderzoek betreft een observationele studie binnen een bepaalde cultuur. Onderzoekers zeggen dat het nog te vroeg is om nu al conclusies te trekken. Er is meer onderzoek nodig.

Bron: www.indonesienu.nl

Combinatiefunctie: secretaris-penningmeester – 8 november 2016

Sinds april van dit jaar was de positie van penningmeester vacant. Ondanks een aantal aanmeldingen van kandidaten voor desbetreffende positie, is het helaas niet gelukt om deze vacature in te vullen. Tijdens de bestuursvergadering van 7 november 2016, is derhalve besloten om de functie van penningmeester te combineren met de functie van secretaris. Belangrijke redenen voor dit bestuursbesluit zijn:

 • Het sinds dit voorjaar uitbesteden van de boekhouding aan een administratiekantoor, zodat zowel de continuïteit van onze administratie alsook een onafhankelijke controle van financiële transacties door het bestuur, goed zijn geborgd.
 • Het meer evenredig verdelen van taken binnen het bestuur: beheren van het donateuren-bestand, beheren/onderhouden van de externe contacten (onder andere met Indonesië), beheren van de website, beheren van de facebookpagina, beheren van de e-mailaccount, schrijven van de nieuwsbrieven et cetera.

Per 7 november 2016 wordt deze functie bekleed door Laudy Konings.

Agenda bestuursvergadering van 7 november 2016

Op 7 november 2016 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen
 2. Terugblik en evaluatie sponsordiners op 9 en 16 oktober
 3. Bestuursaangelegenheden
 4. Projecten (voortgang en nieuwe projecten)
 5. Financiële zaken:
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Totaal overgemaakt aan projecten/Indonesië (per 6 november 2016)
 6. Stichting Panti Asuhan viert in maart 2017 haar 40 jarig jubileum
 7. Nieuwsbrief december 2016, jaargang 41, nummer 92
 8. Wat verder ter tafel komt
 9. Sluiting

Economische handelsmissie naar Indonesië – 24 oktober 2016

Van 21 tot en met 24 november vindt een economische missie plaats onder leiding van minister-president Mark Rutte. Ook de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaan mee. Doel van het bezoek is de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië te versterken. De missie volgt op een economisch bezoek van de Indonesische president Joko Widodo aan Nederland op 21 en 22 april 2016.

Indonesië heeft kennis en investeringen nodig rond havens, scheepsbouw, logistiek, infrastructuur, landaanwinning, kustbescherming, klimaat, water- en luchtkwaliteit, afvalmanagement, life sciences & health, tuinbouw en voedselproductie. Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. Nederland is voor Indonesië de Gateway to Europe. Nederland staat in de Indonesische top 3 van Europese handelspartners.

De missie richt zich in de eerste plaats op bedrijven en kennisinstellingen uit de  sectoren/thema’s: water & maritiem, klimaat & afvalmanagement, life sciences & health, en tuinbouw & uitgangsmaterialen. Ook organisaties uit andere sectoren kunnen deelnemen.

Bron: http://www.rvo.nl

Succesvolle sponsordiners brengen 1.468,80 EUR op – 21 oktober 2016

Op 9 en 16 oktober vonden een tweetal sponsordiners plaats. Inmiddels de tweede editie van dit initiatief. Met ruim 110 aanwezigen gedurende deze twee data, inclusief de Indonesische ambassadeur van Nederland, de heer Gusti Agung Wesaka Puja, en zijn vrouw, maar ook onze beschermheer Maarten Divendal en zijn vrouw, waren wij te gast bij restaurant Candi Borobudur in Bussum.

img_7223  img_7225

Na de aftrap van het bestuur onder leiding van voorzitter Roland Kepel, heeft secretaris/penningmeester Laudy Konings de geschiedens en doelstelling van de Stichting Panti Asuhan toegelicht. Vervolgens is ook een aantal projecten aangehaald die op dit moment lopen.

img_7262   img_7232

Naast het bestuur van de Stichting Panti Asuhan, heeft ook de beschermheer burgemeester Maarten Divendal tijdens het diner op 9 oktober kort het woord genomen om de band tussen de familie Divendal en de Stichting Panti Asuhan weer te geven. Eveneens heeft de Indonesische ambassadeur op 9 oktober de aanwezigen kort toegesproken en de aloude banden tussen Indonesië en Nederland benadrukt. Hierbij gaf hij ons mee vooral naar voren te willen kijken, waarbij (charitatieve) initiatieven bijdragen aan een nog steviger relatie tussen Nederland en Indonesië.

nieuwe-foto-1   nieuwe-foto-3

Na en tijdens het diner waren er optredens door een zangkoor met pianist en een dansgroep.

nieuwe-foto-8

bestuur-per-1-oktober-2016   lemmers

De opbrengsten van dit sponsordiner bedroegen dit jaar 1.468,80 EUR en komen volledig ten goede aan Sinar Pelangi, een organisatie die medische hulp en operaties verzorgt en coördineert van kinderen met een fysieke handicap, zoals een open gehemelte of klompvoeten. Het bedrag is aangevuld vanuit reeds beschikbaar budget vanuit de Stichting Panti Asuhan tot een bedrag van 7.500,00 EUR.

Nog 28 plaatsen beschikbaar voor sponsordiner 16 oktober! – 2 oktober 2016

Wegens het overweldigend succes bij de aanmeldingen voor de zondag 9 oktober 2016, organiseert de stichting Panti Asuhan een tweede sponsordiner op zondag 16 oktober 2016! Ook nu weer gaat het hard met de inschrijvingen: er zijn nog 28 van de 70 stoelen beschikbaar.

Schrijf u daarom nu in voor een heerlijk Indonesisch buffet voor slechts €30,00 per persoon en help daarmee de kinderen in Indonesië! Het bestuur van de stichting hoopt tevens (nieuwe) donateurs persoonlijk te ontmoeten en te bedanken voor hun financiële bijdrage(n).

Het sponsordiner vindt plaats bij het restaurant Candi Borobudur te Bussum (Stationsweg 36, tegenover het NS-station) op zondag 16 oktober van 16.00 – 20.00 uur. De kosten zijn €30,00 per persoon, waarvan €10,00 ten gunste komt van de kinderen in Indonesië.

Voor aanmelding kunt u contact opnemen met het secretariaat (via secretariaat@panti-asuhan.nl) of één van de bestuursleden. Uw aanmelding is definitief na overmaking van het totaalbedrag (gebaseerd op het aantal personen dat zal deelnemen aan het diner).

Klik hier voor de flyer sponsordiner op 16 oktober 2016.

Graag tot ziens in Bussum!

Het Bestuur

Agenda bestuursvergadering van 13 september 2016

Op 13 september 2016 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en terugblik vergadering 18 april 2016
 2. Sponsordiner 9 en 16 oktober:
  • Aanmeldingen
  • Logistiek en andere te regelen zaken
 3. Bestuursaangelegenheden:
  • Drie aanmeldingen voor penningmeesterschap
  • Ontmoetingen met zr. André Lemmers en br. Nico Simanjuntak
 4. Financiële zaken:
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Stand van zaken uitkeringen aan Indonesië
  • Stand van vaken betalingen sponsordiners 9 en 16 oktober
 5. Projecten (voortgang en aanvragen)
  • Aanvraag van Yayasan Sinar Pelangi (operaties kinderen/medische hulp)
  • Aanvraag meubilair van Karuna Solo
  • Aanvraag bouw keuken van Glorieux Kefamenanu
  • Aanvraag bijdrage Karuna Solo en Glorieux Kefamenanu
  • Voortgang kindertehuis Dorkas Jakarta (project sanitaire voorzieningen)
  • Voortgang bouw jongensinternaat Papua
  • Voortgang aanschaf keukeninventaris Glorieux Kefamenanu
  • Andere projecten: aangekondigde aanvraag Pondok si Boncel (Vincentius); aangekondigde aanvraag
   Yayasan Kampus Diakoneia Modern (Jakarta)
 6. Rondvraag en sluiting

74-jarige opa fietst op 76 jaar oude Batavus – 9 september 2016

Slamet Sutikno is 74 jaar oud en reed de afgelopen maanden op zijn fiets door Indonesië en nog drie andere landen in Zuidoost-Azië. Zijn fiets van Nederlandse makelij is twee jaar ouder dan hij, maar rijdt na al die tijd nog steeds prima. Zeven maanden geleden vertrok Slamet uit Malang, Oost-Java. Dat deed hij op zijn 76-jaar oude Batavus. Leeftijd zegt echter niets. Slamet is kerngezond en zijn fiets rijdt nog steeds als de beste. De bruine Batavus heeft Slamet geërfd van zijn ouders.

‘Ik heb tijdens mijn reis nooit mankementen gehad aan mijn oude fiets’, vertelt Slamet aan Kompas.com. Slamet is net terug uit Maleisië. Hij vertelt dat hij de afgelopen maanden geen een keer ziek is geweest. Zijn recept? Knoflook! Slamet eet drie teentjes knoflook per dag. ‘Het is net alsof je medicijnen inneemt: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Een teentje per keer is voldoende.’

Slamet geeft het fietsen voorlopig nog niet op. Hij is lid van een lokale fietsclub en wil de komende tijd nog Balikpapan, Sulawesi, Ambon en Timor Leste aandoen.

Bron: www.indonesienu.nl

Koningin Máxima in Indonesië – 30 augustus 2016

Koningin Máxima is dinsdag voor een driedaags bezoek aangekomen in Indonesië. Ze reist naar het Zuidoost-Aziatische land uit hoofde van haar functie als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties op het gebied van toegankelijkheid tot financiële diensten. Op het programma staat onder meer een gesprek met president Joko Widodo.

Voorafgaand aan haar bezoek kwam Máxima al met een opiniestuk in de The Jakarta Post waarin ze een lans breekt voor technologie die de sleutel is tot een betere toegankelijkheid tot financiële diensten. Het is in afgelegen gebieden al moeilijk wegen aan te leggen en te zorgen voor elektriciteit, laat staan te zorgen voor bankdiensten. Maar onder meer mobiel bankieren kan een oplossing bieden, aldus de vorstin.

Indonesië wil graag dat in 2019 de helft van de volwassen bevolking toegang heeft tot bankdiensten. Nu is dat maar 36 procent.

bron: www.nieuws.nl/algemeen/20160830/koningin-maxima-in-indonesie

Wisseling van de wacht is nieuwste bezienswaardigheid Jakarta – 17 juli 2016

De wisseling van de wacht bij het presidentieel paleis in Jakarta wordt vanaf 17 juli 2016 de nieuwste toeristische attractie in de Indonesische hoofdstad. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het publiek de ceremonie van dichtbij mag bijwonen en bewonderen. De Indonesische president Joko Widodo vindt dat de wisseling van de wacht een openbare aangelegenheid is, omdat de ceremonie plaats vindt bij het presidentieel paleis dat eigendom is van het volk. De wisseling van de wacht vindt elke tweede zondag van de maand om 08.00 uur plaats op het plein voor het presidentieel paleis.

Het presidentieel paleis heeft een rijke historische waarde. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot in 1873. In dat jaar vond de start plaats van de bouw van het paleis dat moest fungeren als ambtswoning van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Het paleis dat toen Istana Gambir (Gambir Paleis) werd genoemd, kijkt uit over het Koningsplein, het huidige Medan Merdeka of Lapangan Merdeka.

Gedurende de Japanse bezetting van Indonesië (1942-1945) nam de commandant van het Japanse leger zijn intrek in het paleis.

Indonesië verklaarde zich op 17 augustus 1945 onafhankelijk. Nederland erkende de Indonesische Republiek pas vier jaar later in 1949. Deze historische gebeurtenis werd aangekondigd vanuit Istana Gambir. Tijdens deze ceremonie werd de Nederlandse vlag vervangen door de vlag van Indonesië. Toeschouwers juichten ‘Merdeka!’ (Vrij!). Sindsdien wordt het paleis Istana Merdeka ofwel vrijheidspaleis genoemd.

Bron: www.indonesienu.nl

Nieuwsbrief – 7 juli 2016

De nieuwsbrief van juli 2016 is gereed! Klik hier voor de nieuwsbrief van juli 2016.

Wij zijn verheugd dat deze in een steeds groter wordende oplage digitaal per e-mail zal worden verstuurd en tevens in een alsmaar kleiner wordende oplage per post.

Als u deze ook per e-mail wilt ontvangen, laat ons dat weten en stuur een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl. Wij zorgen er dan voor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt!

Sponsordiner najaar 2016 – 3 juli 2016

Op de twee succesvolle sponsordiners die de Stichting Panti Asuhan in 2015 organiseerde, komt een vervolg. Dit najaar vindt wederom een sponsordiner plaats bij het restaurant Candi Borobudur te Bussum (Stationsweg 36, tegenover het NS-station). Het sponsordiner (Indonesisch buffet) vindt plaats op zondag 9 oktober van 16.00 – 20.00 uur. De kosten zijn €30,00 per persoon, waarvan €10,00 ten gunste komt van de kinderen in Indonesië. Er is plaats voor 70 personen. Dus wees snel met aanmelden!

Voor aanmelding kunt u contact opnemen met het secretariaat (via secretariaat@panti-asuhan.nl) of één van de bestuursleden. Uw aanmelding is definitief na overmaking van het totaalbedrag (gebaseerd op het aantal personen dat zal deelnemen aan het diner).

Klik hier voor de flyer sponsordiner op 9 oktober 2016.

Graag tot ziens in Bussum!

Het Bestuur

NB. In geval zich meer dan 70 deelnemers aanmelden, zal een tweede sponsordiner in oktober (mogelijk op zondag 16 oktober) worden georganiseerd. Ook dit jaar hopen wij dat wij een tweede diner voor u mogen organiseren.

Indonesiër vindt gigantische wadjan in achtertuin – 20 juni 2016

Een inwoner van Kutoarjo, Midden-Java, heeft tijdens graafwerkzaamheden in zijn achtertuin een gigantische wadjan gevonden. De wok heeft een diameter van meer dan twee meter.  BPCB, een instelling voor het behoud van cultureel erfgoed, tast nog in het duister over de oorsprong van dit enorme object. Een BPCB-woordvoerder denkt dat op de plek waar het object is gevonden, een kazerne lag.

Omwonenden maakten van de gelegenheid gebruik om foto’s te maken van de wok. Enkelen gingen er zelfs in staan. Een team bestaande uit archeologen en geschiedkundigen zal een dezer dagen onderzoeken of het daadwerkelijk om een wadjan gaat.  De wok is inmiddels overgebracht naar een nabijgelegen museum. Tijdens deze reis is een stuk van de wadjan afgebroken.

De gigantische wok werd enkele dagen geleden in de achtertuin van een inwoner van Kutoarjo die bezig was met graafwerkzaamheden voor de bouw van zijn nieuwe toko.  Veel mensen denken dat de wok gebruikt werd door traditionele huisindustrieën in Nederlands-Indië. Deze huisindustrieën maakten vaak gebruik van grote wadjans voor het maken van suiker of dodol, een mierzoete Javaanse lekkernij.

Bron: www.indonesienu.nl

Afscheid Dick Marjot en Thea Verstege – 11 mei 2016

Op 10 mei 2015 hebben wij tijdens een informele borrel in Weesp afscheid genomen van Dick Marjot als secretaris en lid van het bestuur van de Stichting Panti Asuhan. Sinds 16 juli 1985 is Dick lid geweest van het bestuur, waarvan 24 jaar als secretaris. Met veel bewondering voor zijn toewijding en in grote dank heeft het bestuur van de Stichting bij zijn afscheid stilgestaan.

Bij zijn afscheidsspeech bracht Dick nog het volgende onder de aandacht: “Het waren mooie jaren dat ik dit werk heb mogen doen als onderdeel van het bestuur (in vele samenstellingen) voor de kinderen in de tehuizen van Vincentius in Jakarta en de laatste jaren ook in Solo, Papua en Timor. In die periode heb ik de kinderen en de directies van Vincentius in Jakarta acht maal bezocht. Dit was elke keer weer een feest. Ook hebben wij aan Vincentius Putri nog een lieve schoondochter mogen overhouden. Wie kan dat zeggen? Voor dit alles ben ik ook heel dankbaar en is het mijn beurt om Terima Kasih Banyak te zeggen tegen zowel alle donateurs alsook de Stichting Panti Asuhan. Het gaat jullie goed! Tot ziens ofwel Sampai Jumpa, ook van mijn vrouw Anneke, Dick.

Enkele foto’s van zijn uitgeleide:

160511 Foto 2    160511 Foto 3    160511 Foto 1

Eveneens hebben wij afscheid genomen van Thea Verstege als penningmeester van de Stichting. Zij was helaas fysiek niet aanwezig in Weesp, maar uiteraard bedankt het bestuur haar voor haar jarenlange (sinds 16 juni 2004) inzet als bestuurslid en later penningmeester van de Stichting Panti Asuhan.

Agenda jaarvergadering van 18 april 2016

Op 18 april 2016 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen
 2. Terugblik vergadering 26 november 2015
 3. Bestuursaangelegenheden:
  • verwelkomen 2 nieuwe bestuursleden: Moira Kaltofen en Isabelle Seelen
  • afscheid inplannen Dick Marjot, Thea Verstege en Daniëlle Walraven
  • vacature uitzetten nieuwe penningmeester, Laudy Konings als interim penningmeester
  • benoemen van beschermheer voor Stichting Panti Asuhan
  • aanpassingen verwerken bij KvK
 4. Financiële zaken:
  • Jaarstukken 2015
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
 5. Projecten
  • Sinar Pelangi (operaties kinderen)
  • Dorkas Jakarta: sanitaire voorzieningen
  • Andere projecten
 6. Diverse contacten
  • Diverse jaarverslagen van partners
  • Diverse mailings/berichten uit Indonesië
 7. Nieuwsbrief juni 2016, jaargang 41, nummer 91:
  • Voorwoord van onze beschermheer
  • Terugblik op financiën 2015
  • Voorstellen van 2 nieuwe bestuursleden
  • Update adressenlijsten met fysieke en digitale mailadressen
 8. Rondvraag
 9. Sluiting

Joko Widodo komt 22 april 2016 naar Nederland

In de NRC stond op 16 april 2016 een uitgebreid artikel over de president van Indonesië, Joko Widodo. Hij is volgende week 22 april op werkbezoek in Nederland. Dit bezoek staat vooral in het teken van de Indonesische economie die afgelopen jaar met 5% is gegroeid. Lees hier het artikel NRC Joko Widodo.

Een dag Jakarta – januari 2016

Franciscanen.nl maakt melding van een bezoek aan Sint Vincentius. Een heel artikel wordt gewijd aan een bezoek dat van 14 tot en met 29 november 2015 is gebracht aan Jakarta en aan de huizen van Vincentius. Lees hier het artikel franciscanen.nl.

Nieuwsbrief december 2015

Op 18 december 2015 heeft onze secretaris de nieuwsbrief van december 2015 digitaal en per post rondgestuurd. Evenals bij de laatste twee edities, is ook dit maal de nieuwsbrief in kleur gedrukt. Ook dank aan het bedrijf dat zowel de drukkosten alsook de verzending van de papieren nieuwsbrief voor haar rekening nam.

Goed om te vermelden is dat steeds meer donateurs en andere belangstellenden deze nieuwsbrief digitaal willen ontvangen. Wilt u deze voortaan ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief december 2015.

12-jarige Joey genomineerd voor Grammy Award – 8 december 2015

De 12-jarige pianist Joey Alexander uit Indonesië maakt kans op een Grammy Award. Hij is genomineerd in twee categorieën: ‘Best Jazz Instrumental Album’ (My Favorite Things) en ‘Best Improvised Jazz Solo’ (voor het nummer Giant Steps in zijn album My Favourite Things). ‘My Favorite Things’, het eerste album van Joey, is in mei 2015 uitgebracht en bevat negen nummers. Op 30 mei 2015 stond zijn album op de 174ste plaats op de Billboard 200. Dat schrijft het Indonesische persbureau Antara. Amerikaanse media als CNN, NBC News en The New York Times beschouwen Joey Alexander als wonderkind op het gebied van jazzmuziek.

Joey is geboren op Bali op 26 juni 2003. Op 6-jarige leeftijd begon hij zich in jazzmuziek te interesseren. Hij heeft zich er in bekwaamd door zelfstudie. Toen hij 9 jaar oud was won Joey de Grand Prix op een jazzmuziekcompetitie in Odessa, Oekraïne. 43 musici van verschillende leeftijden en uit 17 landen namen hier aan deel.

In december 2011 nodigde UNESCO hem uit om op te treden in Jakarta in het bijzijn van de legendarische Amerikaanse jazzmuzikant Herbie Hancock. Een jaar later trad Joey samen met zijn band op tijdens het Java Jazz Festival. In mei 2014 nodigde de invloedrijke jazzmusicus uit Amerika en directeur van het jazz programma van het prestigieuze Lincoln Center in New York, Joey Alexander uit om op te treden in het Lincoln Center. Joey was toen nog maar 10 jaar oud.

Sindsdien gaat de carrière van Joey in een sneltreinvaart. Hij trad onder meer op tijdens het Montreal International Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, New Port Jazz Festival, Rochester Jazz Festival, en in het Apollo Theater en het Arthur Ashe Learning Center.

Joey woont sinds 2014 samen met zijn familie in New York City.

Bron: http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/12-jarige-joey-uit-indonesie-genomineerd-voor-grammy-award

Jakarta bij night – 8 december 2015

Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Iedereen die in Jakarta is geweest, heeft wel eens een keer of meerdere keren, even of urenlang, vastgezeten in de welbekende files. Je denkt dan: ‘O jee, niet weer!’

Maar, files horen nu eenmaal bij de stad en volgens sommige Jakartanen kun je files ook positief bekijken. Je hebt tijd om over dingen na te denken. Je kunt doen aan zelfreflectie. En, je hebt meer tijd om met je geliefde door te brengen, als die tenminste in dezelfde auto zit. Zo romantisch… Zie de timelapse video op Youtube.

Bron: http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/drukke-nacht-in-Jakarta

Agenda vergadering van 26 november 2015

Op 26 november 2015 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen
 2. Notulen vergadering 16 september 2015 (bijgesloten)
 3. Terugblik en evaluatie sponsordiners 4 en 11 oktober 2015
 4. Financiële zaken:
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Overboekingen
  • Recent nalatenschap
  • Aanschaf banner(s)
 5. Projecten
  • Tegels Asrama Antonius College (Papua)
  • Sinar Pelangi (operaties kinderen)
  • Vincentius Kramat: opknappen keuken
  • Levensboeken voor kinderen in tehuizen
  • Andere projecten
 6. Contacten met en informatie uit Indonesië
 7. Nieuwsbrief december 2015, jaargang 40, nummer 90:
  • Voorwoord van één van de bestuursleden
  • Toename digitale nieuwsbrieven (aanwezigen sponsordiners)
  • Update adressenlijsten met e-mailadressen
 8. Rondvraag
 9. Sluiting

Terugblik sponsordiners – 4 en 11 oktober 2015

Op 4 en 11 oktober vond onder geweldige belangstelling een tweetal sponsordiners plaats in restaurant Candi Borobudur te Bussum. Met ruim 100 volwassenen en kinderen die de Stichting Panti Asuhan een warm hart toedragen, werd op beide avonden genoten van een overheerlijk Indonesisch buffet.

Foto 3 Foto 2

Na het openingswoord door de voorzitter Roland Kepel, die iedereen welkom heette en het huidige bestuur voorstelde aan de aanwezigen, heeft bestuurslid Laudy Konings kort de geschiedenis van de Stichting en een schets van de toekomst toegelicht. Om structureel geld in te zamelen voor de stichting, zijn wervingsacties als een sponsordiner noodzakelijk. Hiermee hoopt het bestuur van de Stichting niet alleen op meer naamsbekendheid, maar ook dat het aantal donateurs die zich voor financiële steun voor de langere termijn garant stellen, toeneemt. Dat laatste werd ook tijdens het slotwoord van de secretaris Dick Marjot en penningmeester Thea Verstege benadrukt. Uiteindelijk is voor de kindertehuizen in Indonesië een bedrag van €1.688,45 opgehaald! Er wordt op dit moment nog een passend project gezocht om met dit geld te financieren. Tijdens de aankomende bestuursvergadering zal hierover een besluit worden genomen.

Foto 8 Foto 6

Foto 5 Foto 4 Foto 7

Foto 1

Politieagent heet Andy Go To School – 10 september 2015

Hij is politieagent in Magelang, Midden-Java, en heeft een heel bijzondere naam: Andy Go To School. Zijn ouders hoopten namelijk dat hun zoon goed zijn best zou doen op school en hadden hem daarom deze unieke naam gegeven.

In Indonesië komt het vaak voor dat ouders hun kinderen de gekste namen geven. Andy Go To School is daar een voorbeeld van. Andi wist pas op de middelbare school wat zijn naam eigenlijk betekende, vertelt hij aan Kompas: ‘Toen ik nog klein was, begreep ik nog geen Engels. Toen ik wist dat mijn naam ‘Andi gaat naar school’ betekende, vroeg ik aan mijn ouders waarom zij mij deze naam hebben gegeven.’

Zijn ouders hadden de hoop dat Andy goed zijn best zou doen op school. Zijn oudere broer spijbelde namelijk nogal vaak. De ouders van Andy wilden niet dat hij in de voetsporen van zijn broer zou treden, die overigens ook een unieke naam heeft: Happy New Year. Happy zag het levenslicht op 1 januari 1978. Zijn ouders vonden Happy New Year een geschikte naam voor hun eerstgeborene. Andy’s jongere broer heet Rudi A Good Boy.

Bericht uit Papua – 7 september 2015

Op 7 september jongstleden ontvingen wij een uiterst attente dankbrief van Nico Dister OFM voor onze gift aan het jongensinternaat bij het Antonius College op het complex van Kindertehuis “Polomo” in Sentani te Papua. Lees hier de ontvangstbevestiging en dankbrief van Nico Dister.

Kijk ook op de link: http://www.global-exploration.nl/wordpress/landeninfo-papoea/.

Promotie film stichting Panti Asuhan – 23 augustus 2015

De stichting Panti Asuhan is gevraagd om een korte toelichting over het werk van de Stichting te geven in het programma LifestyleXperience van RTL. De opnames hebben op 3 augustus plaatsgevonden in het restaurant Candi Borobudur aan de Stationsweg 36 te Bussum. Vervolgens heeft de uitzending op zondag 23 augustus op RTL4 en op zaterdag 29 augustus op RTL5 plaatsgevonden. De uitzending heeft niet alleen een impuls gegeven aan het aantal donaties aan de kinderen in de kindertehuizen in Indonesië, ook hebben wij als stichting een mooi promo-filmpje aan deze ‘experience’ overgehouden.

Klik hier voor de film: https://youtu.be/OK2iC1GMgP0.

Agenda vergadering van 10 augustus 2015

Op 10 augustus 2015 komt het bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening
 2. Notulen vergadering 24 juni 2015 (bijgesloten)
 3. Financiële zaken:
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Overboekingen
  • Nota van Eye Media Television
 4. Bestuursaangelegenheden
 5. Website Stichting Panti Asuhan:
  • Koppeling via Buckaroo met Ideal en/of PayPal voor donaties
 6. Projecten
  • Advertorial RTL 4/5 Lifstylexperience
  • Sponsordiner op 4 oktober aanstaande
  • Potentieel project Vincentius Kramat: opknappen keuken
  • Levensboeken voor kinderen in tehuizen
  • Andere projecten
 7. Contacten met en informatie uit Indonesië
 8. Nieuwsbrief juli 2015, jaargang 40, nummer 89:
  • Nieuw adopties op afstand
  • Toename digitale nieuwsbrieven
  • Update adressenlijsten
 9. Post (inkomend en uitgaand)
 10. Rondvraag
 11. Sluiting

Opnames voor programma LifestyleXperience – 3 augustus 2015

IMG_4474

De Stichting Panti Asuhan is gevraagd om een korte toelichting over het werk van de Stichting te geven in het programma LifestyleXperience van RTL. De opnames hebben op 3 augustus plaatsgevonden in het restaurant Candi Borobudur aan de Stationsweg 36 te Bussum. Onze bestuursleden Daniëlle Walraven en Laudy Konings hebben zich in de afgelopen weken voorbereid door middel van een script dat in samenspraak met de producenten van het programma LifestyleXperience is samengesteld voor een 3 minuten durend item. Hieronder treft u enkele ‘behind the scenes’ foto’s aan van die middag.

IMG_4473 IMG_4477 IMG_4476

De uitzending vindt deze zomer nog plaats en wel op zondag 23 augustus op RTL4 tussen 14.20 – 15.20 uur en op zaterdag 29 augustus op RTL5 tussen 15.10 – 16.10 uur (herhaling). Wij hopen dat u kijkt, maar zeker ook dat deze uitzending een impuls geeft aan het aantal donaties aan de kinderen in de kindertehuizen in Indonesië!

Overlijden oud-secretaris Ab Divendal – 29 juli 2015

Op woensdag 29 juli 2015 is onze oud-penningmeester Ab Divendal (in het midden op onderstaande foto) zachtjes ingeslapen op zijn woonadres in Diemen. Hij heeft de gezegende leeftijd van 98 jaren mogen bereiken, al met al in een redelijke gezondheid. Wij gedenken hem als liefhebbend mens en een trouwe ‘aanhanger’ van de stichting Panti Asuhan. In gedachten zijn wij bij hem, zijn familie en andere dierbaren.

Ab Divendal (1996)

Nieuwsbrief juli 2015

Op 9 juli 2015 heeft onze secretaris de nieuwsbrief opgeleverd en (laten) rondsturen. Ook dit keer weer digitaal alsook traditioneel per post. Evenals dat in december 2014 het geval was, is ook dit maal de nieuwsbrief in kleur gedrukt. Goed om te vermelden is dat steeds meer donateurs en andere belangstellenden deze nieuwsbrief digitaal willen ontvangen. Wilt u deze voortaan ook digitaal ontvangen? Stuur dan een mailbericht aan secretariaat@panti-asuhan.nl, dan zorgen wij ervoor dat u op de digitale verzendlijst terecht komt! Klik hier voor de Nieuwsbrief juli 2015.

Agenda vergadering van 24 juni 2015

Op 24 juni 2015 komt het voltallige bestuur – in nieuwe samenstelling – van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening
 2. Notulen vergadering 22 april 2015 (bijgesloten)
 3. Financiële zaken:
  • Stand van zaken saldi van onze rekeningen
  • Verantwoording naar overheid en ANBI op de website
  • Nota van Eye Media Television
 4. Bestuursaangelegenheden:
  • Bestuursaanpassingen bij de KvK
  • Oprichting commissie van verdiensten en advies
  • Foto voor op de website
 5. Website Stichting Panti Asuhan:
  • Koppeling met Ideal en/of PayPal voor donaties
  • Uploaden foto’s
  • Plaatsen bericht op website inzake sponsordinner
 6. Projecten
  • Advertorial RTL 4/5 Lifstylexperience
  • Vincentius Jakarta (o.a. ziektekostenverzekering)
  • Karuna Solo
  • Kefamananu Sentani Papua
  • Kefamananu, West Timor
  • St. Sinar Pelangi Jatibening
  • RKWO
 7. Contacten met en informatie uit Indonesië
 8. Nieuwsbrief juli 2015, jaargang 40, nummer 89:
  • Introductie Daniëlle Walraven
  • Verslag bezoek Dick Marjot aan Jakarta (maart 2015)
  • Financieel jaarverslag 2014 (zie website)
  • Update adressenlijsten
 9. Post (inkomend en uitgaand)
 10. Rondvraag
 11. Sluiting

Terugkoppeling voorzitter over jaarvergadering – 18 mei 2015

Van de voorzitter:

Beste lezer,

Onze jaarvergadering hebben wij op 22 april 2015 gehouden ten kantore van één van onze bestuursleden aan de welbekende Zuidas in Amsterdam. Op onze ‘padre familias’ Jan Divendal na (wegens persoonlijke omstandigheden), zijn alle bestuursleden en een nieuw te verwelkomen bestuurslid, Daniëlle Walraven, aanwezig. Over haar kunt u in de aanstaande nieuwsbrief meer lezen.

Na vaststelling van onze agenda en verwelkoming van Daniëlle, zijn wij wederom gestructureerd onze vaste aandachtspunten nagelopen. Thea gaf daarbij een uitgebreide financiële toelichting over de cijfers van 2014. De kascontrole commissie had inmiddels onder dankzegging de jaarcijfers vastgesteld en goedgekeurd. Het bestuur is content met de financiën 2014, evenals over de doorkijk die Thea gaf in het reeds lopende jaar 2015. Hierbij stelde het bestuur vast dat wij nog meer aandacht zullen moeten geven aan de inkomsten kant, maar ook dat de kosten die worden gemaakt nog steeds zeer laag zijn (1% van de totale inkomsten). Er wordt besloten om diverse bedragen over te maken. Uiteraard naar de Vincentius tehuizen alsmede naar enkele projecten, waaronder een speciaal huisvestingsproject van Nico Dister op Papua.

Een bijzonder agendapunt was de reis van onze secretaris Dick naar o.a. de Vincentius tehuizen. Dick gaf een uitgebreide fotorapportage en een enthousiast mondeling verslag van zijn bezoek in maart 2015 aan het bestuur van Vincentius in Jakarta.

Het bestuur heeft verder besloten om een commissie in te stellen die zich bezighoudt met diverse projecten zoals bijvoorbeeld een sponsordiner te Bussum en specifieke geldinzamelingen bij diverse gelegenheden. Bestuursleden Atanka en Jimmy nemen dit onder andere op zich.

De volgende reguliere bestuursvergadering is 25 juni 2015. Wij houden u graag op de hoogte via onze website.

Met vriendelijke groet,
Roland Kepel

Agenda jaarvergadering van 22 april 2015

Op 22 april 2015 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening
 2. Notulen vergadering 26 januari 2015 (bijgesloten)
 3. Post (inkomend en uitgaand)
 4.  Financiële zaken:
  • Verslag kascontrole commissie
  • Financieel jaarverslag 2014
 5. Bestuursaangelegenheden:
  • Aftreden Atanka Mensink
  • Erelidmaatschap Jan Divendal
  • Kandidatuurstelling Danielle Walraven.
 6. Verslag bezoek Dick aan Vincentius Jakarta:
  • Powerpointpresentatie PVJ
  • Verslag van overleg met PVJ
  • Verslag van team Vincentius Puter
 7. Website st. Panti Asuhan (publiciteit, foto’s, tekstproducties en reacties lezers)
 8. Projecten in, contacten met en informatie uit Indonesië:
  • Vincentius Jakarta (o.a. ziektekostenverzekering)
  • Karuna Solo
  • Kefamananu Sentani Papua
  • Kefamananu, West Timor
  • St. Sinar Pelangi Jatibening
  • RKWO
 9. Nieuwsbrief juli 2015.
 10. Rondvraag
 11. Sluiting

Indonesische film genomineerd voor Gouden Palm – 20 april 2015

Een Indonesische film dingt mee naar de prestigieuze Gouden Palm op het Cannes Film Festival. ‘The Fox Exploits the Tiger’s Might’ van regisseur Lucky Kuswandi is officieel genomineerd voor een Palme d’Or-prijs in de categorie korte film. ‘The Fox Exploits the Tiger’s Might’ volgt het leven van twee tienerjongens die worstelen met hun sexualiteit in een slaperig soldatenstadje. ‘[De film] heeft mij de vrijheid gegeven om te praten over macht en sexualiteit op een openlijke, eerlijke en volwassen manier’, aldus de regisseur geciteerd door The Jakarta Globe. ‘Deze vrijheid, zonder zelfcensuur en externe censuur, heeft mij internationale erkenning opgeleverd.’

De film, die gesteund wordt door de Franse ambassade in Indonesië, wordt donderdag 23 april 2015 gescreend in Institut Francais d’Indonesie (IFI) in Jakarta. Bertrand de Hartingh van IFI is zeer verheugd over het feit dat Indonesië een van de genomineerden is voor de felbegeerde Gouden Palm. Volgens hem is dit een zeldzame kans voor het land om de dynamiek en de schoonheid van de Indonesische cinema te introduceren aan de internationale media en de internationale filmindustrie in Cannes.

Jokowi in lijst 100 invloedrijkste personen – 19 april 2015

Time Magazine heeft de jaarlijkse lijst van de 100 meest invloedrijke personen bekendgemaakt. Joko ‘Jokowi’ Widodo staat er ook in. Jokowi staat in de categorie ‘leiders’, samen met onder meer Barack Obama, Angela Merkel en Vladimir Putin. Paul Wolfowitz, voormalig president van de Wereldbank en voormalig Amerikaans ambassadeur in Indonesië, noemt Jokowi ‘de anti-extremist’ van Indonesië. Wolfowitz is met name onder de indruk van Jokowi’s besluit om in 2013 – hij was toen nog gouverneur van Jakarta – een christelijke vrouw als districtshoofd te benoemen. Deze stap stuitte op fel verzet van conservatieve groepen binnen de islam.

De populaire Jokowi wordt geroemd om zijn eenvoudige afkomst. Desondanks heeft hij het geschopt tot respectievelijk een succesvolle ondernemer, burgemeester van Solo, gouverneur van Jakarta en nu president van Indonesië.

Wolfowitz denkt echter wel dat hij zijn populariteit nu nog harder nodig heeft om het op te nemen tegen de gevestigde belangen in Indonesië die zich verzetten tegen veranderingen.

Op 27 oktober 2014, zeven dagen na zijn beëdiging tot president van Indonesië, stond Jokowi ook al op de cover van het prestigieuze Time Magazine. Hij werd beschreven als een eenvoudig man die zich graag onder het gewone volk begeeft.

Agenda bestuursvergadering van 26 januari 2015

Op 26 januari 2015 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening
 2. Notulen van 3 november 2014
 3. Post (inkomend en uitgaand)
 4. Bestuursaangelegenheden:
  • Aftreden Atanka en Erelidmaatschap Jan
  • Welkom en kandidatuurstelling Daniëlle Walraven
  • Contact met familie Van der Heiden-de Bruin
 5. Financiële zaken:
  • Ter kennisneming de voorlopige cijfers 2014
 6. Projecten, publiciteit en website:
  • Foto’s, tekstproducties en reacties lezers
 7. Contacten met en informatie uit Indonesië:
  • Aandachtspunten bij bezoek Dick aan Jakarta in maart 2015
 8. Rondvraag en volgend overleg
 9. Sluiting

Nieuwsbrief december 2014 in kleur!

Op 19 december 2014 heeft onze secretaris de nieuwsbrief van december 2014 zowel digitaal alsook traditioneel per post verstuurd. Dit maal is een anonieme sponsor bereid geweest om onze december-uitgave volledig in kleur te drukken. Dank daarvoor! Klik hier voor de Nieuwsbrief december 2014.

Brandstof Indonesië plots veel duurder – 18 november 2014

Als één van zijn eerste ingrijpende daden heeft de president Joko Widodo met zijn regering een forse verhoging van de brandstofprijzen aangekondigd. Het geld dat Jakarta nu uitgeeft aan het drukken van die prijzen kan beter worden besteed aan het verbeteren van de infrastructuur, vindt de president. Voor benzine en diesel betalen Indonesiërs met ingang van dinsdag 18 november 2014 ruim dertig procent meer.

De politie betrok maandagavond de wacht bij een aantal tankstations in Jakarta. Daar vormden zich lange rijen auto’s en motorfietsen om voor middernacht nog te profiteren van de oude prijs. In enkele provinciehoofdsteden organiseerden studenten demonstraties tegen het schrappen van de brandstofsubsidie. Vorige week liep een betoging in Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, nog uit de hand.

De kosten van één liter brandstof (benzine) kwam omgerekend neer op circa 0,50 eurocent (oude prijs).

Agenda bestuursvergadering van 3 november 2014

Op 3 november 2014 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening en mededelingen
 2. Notulen van 14 juli 2014
 3. Post (inkomend en uitgaand)
 4. Financiële zaken: verantwoording naar overheid en ANBI
 5. Bestuursaangelegenheden:
  • Bestuursbelangstelling
 6. Website
 7. Projecten:
  • Ziektekostenverzekering kinderen Vincentius
  • West Timor via BM (broeder Nico)
  • RKWO
  • Diversen
 8. Contacten met en informatie uit Indonesië:
  • Houding en visie PA naar Perhimpunan
  • Correspondentie met tehuizen
 9. Nieuwsbrief december 2014
 10. Rondvraag en volgend overleg
 11. Sluiting

Joko Widodo beëdigd als nieuwe president van Indonesië – 22 oktober 2014

Joko Widodo mag zich vanaf vandaag president van Indonesië noemen. Tijdens een ceremonie in het parlement werd hij ’s ochtends beëdigd. De gouverneur van Jakarta volgt president Susilo Bambang Yudhoyono op, die tien jaar aan de macht is geweest. Lees hier verder het ANP-artikel over de winnaar van de presidentsverkiezingen Indonesië.

Made in Indonesia 2014 – 15 september 2014

Op zaterdag 20 september 2014 organiseert de Indonesische studentenvereniging PPI in samenwerking met de Indonesische ambassade in Nederland ‘Made in Indonesia’, een evenement vol Indonesische voorstellingen, workshops, exhibities en kraampjes waar van alles en nog wat verkocht wordt. Het thema dit jaar is ‘Moving Forward’ waarin het Indonesië van nu en het Indonesië in de toekomst centraal staat.

Wanneer: zaterdag 20 september 2014 van 11.00-21.00 uur

Waar: TU Eindhoven, Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven

Toegangsprijs: 3 euro p.p (studenten gratis)

Broer en zus 10 jaar na tsunami herenigd met ouders – 20 augustus 2014

Jamaliah en haar man Septi kunnen hun geluk niet op. Nadat zij onlangs werden herenigd met hun dochter Raudhatul Janna kunnen zij nu ook hun zoon Arif Pratama Rangkuty weer in hun armen sluiten. De ouders van het inmiddels 14-jarige meisje en haar 17-jarige broer dachten dat hun kinderen waren meegesleurd door de tsunami die Aceh op 26 december 2004 trof en hadden de hoop op het vinden van hun kroost opgegeven. Lees hier het hele artikel van Harian Aceh.

“Kan de Indonesische Obama zijn belofte waarmaken?” – 22 juli 2014

In Trouw van 22 juli 2014 stond een artikel over de presidentsverkiezingen in Indonesië. Deze werden door velen gezien als een strijd van hoop tegen corruptie, van de nieuwe tegen de oude politiek, van de ‘Indonesische Obama’ tegen een cynische generaal uit de entourage van Soeharto. Van Jokowi tegen Prabowo. Lees hier het hele artikel uit Trouw 22 juli 2014.

Voorlopige verkiezingsuitslag Indonesië – 21 juli 2014

De Indonesische kiescommissie (KPU) heeft de stemmen van alle 34 provincies in Indonesië binnengekregen. Zondag 20 juli heeft de KPU de binnengekomen stemmen van 15 provincies geldig verklaard. Presidentskandidaat Joko ‘Jokowi’ Widodo wint in 9 van de 15 provincies. Prabowo heeft de meeste stemmen behaald in 6 provincies.  In de volgende provincies zijn Jokowi en zijn running mate Jusuf Kalla als winnaar uit de bus gekomen: West-Kalimantan, Riau, Jambi, Bangka Belitung, Yogyakarta, Bengkulu, West-Sulawesi, Centraal-Kalimantan, Zuidoost-Sulawesi. Presidentskandidaat Prabowo Subianto en zijn running mate Hatta Rajasa hebben de meeste stemmen behaald in: West-Nusa Tenggara, Aceh, Zuid-Sumatra, Zuid-Kalimantan, Gorontalo en West-Sumatra. Maandag 21 juli zal de kiescommissie aan de slag gaan met de binnengekomen stemmen uit de resterende 19 provincies.

Afscheid Til Hagenaars-van der Raad als lid van het bestuur – 14 juli 2014

Op 14 juli 2014 heeft mevrouw Til Hagenaars-van der Raad afscheid genomen als bestuurslid van Stichting Panti Asuhan. Zij was sinds 1993 lid van het bestuur en sinds medio jaren zeventig reeds donateur van de stichting. Met veel bewondering voor haar toewijding en in grote dank heeft het bestuur van de stichting bij haar afscheid stilgestaan. Enkele foto’s van haar uitgeleide (klik op de foto’s voor en vergroting):

afscheid Til (1) afscheid Til (2) afscheid Til (3)

Agenda bestuursvergadering van 14 juli 2014

Op 14 juli 2014 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

  1. Opening en mededelingen
  2. Notulen vergadering 24 april 2014
  3. Ingekomen en uitgegane post
  4. Bestuursaangelegenheden: we zwaaien Til uit…
  5. Website Stichting Panti Asuhan en doorontwikkeling
  6. Projecten
  7. Contacten met en informatie uit Indonesië  e.a.
  8. Nieuwsbrief juli 2014
  9. Rondvraag en volgend overleg
  10. Sluiting

Journalist bezoekt adoptiekinderen van Bussumse Hilde Meily in Indonesië – juni 2014

Adoptie op afstand is het financieel ondersteunen van kinderen in een ontwikkelingsland. Hilde Meily is zo’n vrouw die ‘moedert’ vanuit Bussum over haar vier Indonesische kinderen. Soms is er een algemene brief, soms een foto met een lachend kind, maar echt contact was er nooit. Tot nu: journaliste Kimberly van Heiningen zocht de kinderen op. Klik hier voor het artikel BussumsNieuws Hilde Meily – juni 2014 van Kimberly van Heiningen.

Agenda bestuursvergadering van 23 april 2014

Op 23 april 2014 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

  1. Opening
  2. Bestuursaangelegenheden: Beleid, Missie en Visie
  3. Notulen vergadering 9 april 2013
  4. Financieel jaarverslag 2013
  5. Verslag van de Kascontrole Commissie van 11 maart 2014
  6. Financiële zaken
  7. Ingekomen en uitgegane post
  8. Website Stichting Panti Asuhan en doorontwikkeling
  9. Contacten met en informatie uit Indonesië  e.a.
  10. Projecten / publiciteit / rondzendbrief juli 2014 c.a.
  11. Rondvraag
  12. Sluiting

‘Jokowi’ heeft genoeg aan het volk – 9 april 2014

Hij komt niet uit de elite, houdt van Metallica, pakt problemen en corruptie aan en maakt grote kans de nieuwe president van Indonesië te worden. Joko Widodo is wat zijn tegenstanders niet zijn: eerlijk en doortastend. De Volkskrant heeft in april een artikel aan hem gewijd. Klik hier voor het artikel Volkskrant Joko Widodo – presidentskandidaat Indonesië.

Promotieonderzoek Sara Kinsberegen naar particuliere ontwikkelingsinitiatieven – februari 2014

Ontwikkelingshulp kan ook best leuk zijn. Sterker: voor een groeiend deel van de Nederlanders is het een opwindende en zinvolle vrijetijdsbesteding. Kleine projecten voor personen in arme landen die je bijvoorbeeld tijdens je vakantie hebt leren kennen, zijn voor velen een stuk inspirerender dan geld overmaken aan grote gevestigde hulporganisaties. De doe-het-zelfhulp wordt meewarig bekeken door experts, maar niemand weet of die scepsis terecht is. Onderzoek naar al die uiteenlopende particuliere initiatieven is fragmentarisch. Onderzoekster sara Kinsbergen (1982) van de Radboud Universiteit in Nijmegen is in februari echter gepromoveerd op een evaluatie van die ‘particuliere ontwikkelingsinitiatieven’ (pdi’s), die de afgelopen tien jaar sterk in aantal zijn gegroeid. Aan het onderzoek heeft ook onze Stichting Panti Asuhan deelgenomen. Klik hier voor het volledige artikel Volkskrant Sara Kinsbergen – februari 2014.

 ‘Asvrij’ voor scholieren door vulkaan Kelud – 14 februari 2014

Door het uitbarsten van de vulkaan Kelud op donderdag 13 februari zijn internationale luchthavens op Oost-Java bij de steden Yogyakarta, Surabaya en Solo gesloten geweest. De knallen van de explosie waren tot ver in de omtrek te horen, ook in het 130 kilometer verderop liggende Surabaya en het nog verder weg liggende Yogyakarta. Alles in de omgeving van de steden en de luchthavens was bedekt onder een laag van as en zorgde voor een verlamming van het dagelijkse leven, waaronder dat van de schoolgaande jeugd. Lees hier het hele artikel uit de Volkskrant van 14 februari 2014 over asvrij voor kinderen in Solo.

Watersnood in Jakarta – 31 januari 2014

In de Volkskrant van 31 januari jongstleden stond een artikel over de jaarlijkse overstromingen in Jakarta. In 2007 werd 75% van de stad hierdoor getroffen. Mede door de uitvoering van plannen uit de jaren zeventig(!), zoals baggeren, opschonen, kanalen aanleggen, tunnels bouwen en een systeem van opvangbekkens aanleggen, weet de nieuwe gouverneur van Jakarta de overlast steeds meer te beperken. Lees hier het hele artikel uit de Volkskrant over overstroming in Jakarta.

Bijzondere jaarafsluiting van 2013

Voor de kindertehuizen in Indonesië in het algemeen en de Vincentius tehuizen werd het jaar 2013 bijzonder afgesloten. Op zaterdag 14 december ontving de Stichting Panti Asuhan het bericht dat wij een schenking van € 40.000,- tegemoet mochten zien! Deze gulle gever heeft ervoor gekozen anoniem te blijven, echter langs deze weg willen wij deze donateur nogmaals, mede namens de kinderen uit de tehuizen in Indonesië, van harte danken! In goede orde is het bedrag inmiddels ontvangen.

Agenda bestuursvergadering van 2 december 2013

Op 2 december 2013 komt het voltallige bestuur van de Stichting Panti Asuhan bij elkaar. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

 1. Opening
 2. Notulen jaarvergadering 9 april 2013
 3. Financieel tussenverslag 2013
 4. Ingekomen en uitgegane post
 5. Vernieuwde website van de Stichting Panti Asuhan
 6. Logo Stichting Panti Asuhan
 7. Contacten met en informatie uit Indonesië
 8. Projecten/publiciteit/rondzendbrief van december 2013
 9. Rondvraag
 10. Sluiting